Van Mourik Group in Ede heeft zich toegelegd op advies, ontwerp, realisatie, service en onderhoud van productieprocessen. Procesoptimalisatie staat daarbij centraal. Met de ontwikkeling van een vlokkenwals zet de onderneming een stap richting eigen machinebouw.
Van Mourik is gestart in 1990 als montage bedrijf voor met name de mengvoederindustrie. Door strategische overnames en autonome groei is het bedrijf uitgegroeid tot onafhankelijk molenbouwer, onveranderd met de focus op de diervoederindustrie. Ook het ontwerpen en begeleiden van bouw- en procesoptimalisatieprocessen maakt deel uit van het aanbod. “Vanuit die achtergrond is het logisch dat wij geen eigen productie- machines bouwen. Wij willen onze klanten kunnen voorzien van onafhankelijke, technische ondersteuning en procesadvies, zonder daarbij een eigen product op de voorgrond te zetten. Als je zelf een machine bouwt, denk je sneller in oplossingen waarvan die machine onderdeel uitmaakt”, licht commercieel directeur Eep van Kooten de bedrijfsfilosofie toe.
Vrij denken
Het vrij kunnen denken over oplossingsmogelijkheden is volgens Van Kooten voor de klant van grote toegevoegde waarde. “De nadruk van onze activiteiten ligt op advies. Daarnaast verzorgen we de (pre-) engineering en uitvoering van installaties op basis van de keuzes die de klant heeft gemaakt en doen we preventief onderhoud op basis van inspecties.” De aanpak die Van Mourik heeft gekozen, slaat aan. De orderportefeuille is goed gevuld, steeds vaker ook met opdrachten uit het buitenland.
De vele contacten met diverse klanten voor proces technische ondersteuning, zijn uiteindelijk voor Van Mourik toch de aanleiding geweest om alsnog de stap te zetten richting de ontwikkeling van een eigen machine. “Niet zomaar een machine. We gaan de concurrentie niet aan met onze collega molenbouwers die de standaard apparatuur in het diervoederproces leveren. Wij hebben onze pijlen gericht op een machine die iets kan toevoegen : de vlokkenwals.”
Vanuit de contacten met klanten werd duidelijk dat de vraag naar muesli-achtige diervoederproducten toeneemt, onder andere in de kalversector. “Daarmee wordt het kalf voorzien van structuurvoeding.” Een belangrijk bestanddeel van muesli zijn graanvlokken. Deze worden nu gemaakt door gebruik te maken van standaard vlokkenwalsen die worden gebruikt in de olie-industrie. “Zo’n machine is eigenlijk ‘gewoon een soort pers’. Wij hebben ons afgevraagd of deze ook geschikt is in de standaard diervoederproductielijnen en zo ja, onder welke voorwaarden dan.”
Duurzaam
Belangrijke reden om die mogelijkheden nader te onderzoeken, was het energiegebruik van een standaard pers. “Als je kijkt naar het diervoederproductieproces, dan weet je dat de het persen in combinatie met het malen de grootste energie gebruikers in de lijn is. Met de toenemende aandacht voor energiereductie is die processtap dus eentje waar je een verschil kunt maken als er een goed alternatief is”, licht Van Kooten toe. “Vanuit effectiviteit en efficiëntie is lang gedacht dat alle voeringrediënten in één brokje moeten, maar die visie wordt meer en meer losgelaten. Boeren voegen zelf bepaalde enkelvoudige producten toe en vanwege de aandacht voor structuur in diverse voeders, zie je dat ook anders bereide mengsels meer en meer gemeengoed worden in de sector. Muesli-achtige voeders bieden daarin kansen.” Volgens Van Kooten snijdt het mes hier aan twee kanten: “Vlokken bieden structuur en spelen dus in op dierwelzijn en de vlokkenwals zelf, gebruikt minder energie, waardoor het eindproduct aansluit bij de vraag naar duurzamere productiemethodes.”
Niet nieuw
De vlokkenwals op zichzelf is geen nieuwe vinding. De olie-industrie maakt er gebruik van. Die machines, veelal geleverd door buitenlandse machinebouwers, worden in de advisering van Van Mourik voorgesteld als de klant kiest voor een lijn waarin ook een vlokkenwals beschikbaar moet zijn. “Die zijn echter niet in eerste instantie bedoeld voor een maal-/perslijn in de diervoederfabriek. Ze functioneren goed, maar wij denken dat de machine met enkele (proces) technische aanpassingen beter geschikt kan worden gemaakt voor de diervoederindustrie.”
Op basis van de eigen engineering wordt momenteel gewerkt aan de eerste VMG vlokkenwals voor de diervoederindustrie. Belangrijke aandachtspunten bij het ontwerp waren producttoevoer, rollenwisseling, afstelling, monstername en service en onderhoud. “Op deze punten passen de standaard vlokkenwalsen minder goed in de diervoederindustrie”, aldus Van Kooten. “De eerste machine wordt na de zomer bij de klant geïnstalleerd”, vertelt algemeen directeur Marco van Mourik. “Na dit pilotproject zijn we in staat om vanaf komend najaar ook andere klanten met deze machine te bedienen.”